Whiplash

Bij een whiplash heeft je hoofd een flinke ‘zwiepende’ beweging gemaakt ten opzichte van je romp.

Een aanrijding met de auto, een ongelukkige duik in ondiep water, tijdens het sporten; op verschillende manieren kan iemand een whiplash oplopen. In elk geval heeft je hoofd een flinke ‘zwiepende’ beweging gemaakt ten opzichte van je romp. Lang niet iedereen houdt daar klachten aan over, een aantal mensen ondervindt er in het dagelijks leven echter de nodige hinder van. De klachten kunnen direct na het ongeluk gekomen zijn, of pas een dag of twee erna. Het is niet helemaal duidelijk waar de klachten precies vandaan komen. En dat maakt het lastig om aan te geven hoe snel je er weer vanaf bent. Eén ding is zeker: je kunt er zelf het nodige aan doen. Door gedoseerd en met beleid te bewegen draag je bij aan vermindering van de klachten en voorkom je dat ze langdurig aanhouden en chronisch worden. Over het algemeen verloopt het herstel bij een whiplash voorspoedig. Binnen zes weken na het ongeluk is meer dan de helft van de mensen weer aan het werk en na een jaar vrijwel iedereen.

De letterlijke vertaling van whiplash is ‘zweepslag’. Het hoofd heeft een plotselinge beweging naar achteren en naar voren gemaakt ten opzichte van de romp. Daarbij zijn de spieren en de banden in de nek iets uitgerekt. De nek voelt vaak stijf en pijnlijk aan en bewegen kan pijn doen. Er is meestal geen aantoonbare schade aan spieren, botten, banden of zenuwen. Waar de klachten dan wel vandaan komen, is tot nu toe niet helemaal duidelijk. De algemene aanname is dat de nek door de kracht van het ongeluk is overbelast en daardoor tijdelijk is ontregeld.

Klachten die voor kunnen komen zijn: pijn en stijfheid in de nek, hoofdpijn, pijn in de arm en schouder, duizeligheid. Ook concentratieproblemen, vermoeidheid, angst, niet goed tegen licht of geluid kunnen, depressieachtige verschijnselen, rugpijn en slaapproblemen kunnen voor komen. Wanneer de klachten ontstaan, verschilt ook per persoon. Een whiplash kan meteen na het ongeluk klachten geven. Maar ze kunnen zich ook pas enige uren tot twee dagen na het ongeval voordoen.

Psychosomatische fysiotherapie

De begeleiding bestaat uit onder andere:

  • Het onder begeleiding weer opbouwen van je activiteiten. Door tijdsgebonden de belasting te verhogen, verminderen de klachten.
  • Als spanning of angst een onderliggende oorzaak is, dan is het belangrijk om hier mee aan de slag te gaan.
  • Werken aan lichaamsbewustzijn en lichaamsgevoel. Door de signalen van je lijf sneller en beter te herkennen, neemt de pijn af.
  • Inzicht krijgen in de oorzaak van het aanhouden van de klacht en in de factoren die mogelijk de klachten in stand houden.
  • Aanleren van ontspanning en bewust worden van de adem.
  • Aanvoelen en leren respecteren van je grenzen, zowel lichamelijk als psychisch.
  • Stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
  • Bevorderen van het vertrouwen in je lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden.
  • Begeleiding, coaching en verwerking van het ongeval.

Voor instructie en behandeling kunt u terecht bij uw behandelend fysiotherapeut van onze fysiotherapiepraktijk in Groningen.

Webdesign: internetbureau Monsterbrands