Fysiotherapie op haptonomische basis

Het voelen, het toestaan van emoties en lichamelijke reacties.

Haptonomie gaat over het voelen, het toestaan van emoties en lichamelijke reacties. Je lichaam reageert door aanraken, door emoties en door aanwezigheid van een ander. Misschien herinner je je het gevoel van een situatie, waarin je samen met anderen in de lift stond of naast anderen in een bus of trein zat. Zonder elkaar fysiek aan te raken, gebeurt er toch iets met je. Je gaat een gesprek aan of sluit je juist af van het contact.

Iedereen voelt op zijn eigen manier, alleen ben je er soms niet zo bewust van hoe je het doet en wat het met je doet. In je leven ontwikkelt je een eigen wijze om te voelen of het te onderdrukken. In allerlei omstandigheden ben je in staat het gevoel uit te schakelen en meer rationeel te handelen. Dit kan op dat moment handig zijn, maar later, als op deze manier vooral naar het verstand en weinig naar gevoel wordt geluisterd, kunnen op den duur ‘pijn’-signalen ontstaan. Daarnaast mis je dan vaak ook ‘positieve’ ervaringen. Je gevoel vlakt af.

Als gevolg hiervan kunnen na verloop van tijd allerlei vormen van psychische of lichamelijke klachten ontstaan. Door middel van haptonomische begeleiding herken je voelend wat er in de weg zit, of wat de oorzaak is van het probleem. Er ontstaat als vanzelf een nieuwe manier om om te gaan met je gevoel en emoties.

Bij fysiotherapie op haptonomische basis word je begeleid op een manier waarbij de aanraking een grote rol speelt. Door aanraking nodig je het lichaam uit om te voelen en de vitale stroom weer op gang te brengen. Je herstelt het contact met je gevoelsleven.
Veel mensen hebben te weinig koesterende aanrakingen gekend in hun jeugd of hebben ervaring met mishandeling of geweld. Deze in het lichaam opgeslagen negatieve ervaringen kunnen verzachten door nu alsnog op de goede manier, d.w.z. bevestigend, aangeraakt te worden. Door het contact met het lichaam te herstellen en je verbonden te voelen met een ander, kunnen oude trauma’s minder pijnlijk worden en minder invloed op het dagelijks leven hebben.

Fysiotherapie op haptonomische basis is dus gericht op het bewust maken van gevoelens en maakt gebruik van de directe aanraking. Het bevordert het lichaams- en zelfbesef.

Webdesign: internetbureau Monsterbrands